Etichete

Un produs Blogger.
Navigation

Pestera de la Romanesti

     Peștera Românești este situată in apropiere de localitatea Romanesti din județul Timiș în Muntii Poiana Rusca, este renumită pentru acustica deosebită și concertele ce se desfasoara în ea. In prezent s-au explorat aproximativ 1,5 km de galerii, din care doar 340 m de vizitat pentru turisti. Intrarea in pestera are 2 m inaltime si 9 m latime, sala ce mai mare este Sala Liliecilor unde se tin concertele, acest nume il poarta datorita numarului mare de lilieci ce se afla pe peretii incaperii, temperatura aerului in Sala Liliecilor este de 6,5-8,5°C.
     Aproximativ 5.000 de oameni au venit la Peştera Româneşti, pentru un concert unic în România şi cel mai mare concert intr-o peşteră din Europa de Sud-Est. Concert ce a ajuns la cea de a 28-a ediţie.     Peștera Românești este cea mai cunoscută peșteră din Munții Poiana Rusca. Este denumita și sub numele de Peștera Mare de la Fereșești sau Peștera cu Apă.

     Accesul se face pe DN 68A Deva - Lugoj pana in localitatea Cosava, din Cosava urmandu-se soseaua spre Valea lui Liman pana in satul Romanesti. 

     Din satul Româneşti există două căi de acces : 

1) Pe drumul Frăsâneştilar, care urmează Valea Bega Poienilor până la confluenţa cu Valea Pustinii, apoi pe această vale până în apropierea unei cariere de calcar (4 km), de unde se urcă pieptiş pe versantul stâng urmând o cărare în pantă foarte abruptă, până la intrare.

2) Pe drumul care urmează cumpăna de ape, peste Dealul Stârc şi peste Merişorul până la o mică înşeuare, de unde se merge pe o potecă ce coboară spre peşteră (o oră de mers pe jos).

Distribuie:

ADAUGA UN COMENTARIU:

0 comments: