Etichete

Un produs Blogger.
Navigation

Orasul Alba Iulia si Cetatea Alba Carolina

Cetatea din Alba Iulia este o fortăreață cu bastioane de tip Vauban, a fost ridicată între anii 1714-1738 în timpul împăratului Carol al VI-lea, fiind considerată cea mai reprezentativă fortificaţie bastionara de tip Vauban din ţara noastră.


Cetatea din Alba Iulia este o fortăreață cu bastioane de tip Vauban, a fost ridicată între anii 1714-1738 în timpul împăratului Carol al VI-lea, fiind considerată cea mai reprezentativă fortificaţie bastionara de tip Vauban din ţara noastră. Planul cetăţii a fost întocmit de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti, sub conducerea generalului Ştefan de Steinville, completată apoi de generalul Weiss. Ca zidari și pietrari au lucrat muncitori și meșteri italieni, iar pentru sculptură la porțile cetății și bastioane a fost adusă echipă vieneză.
Lucrările propriu-zise la fortificaţia de la Alba Iulia au început la 4 noiembrie 1715, când s-a pus piatra de temelie a bastionului Carol, dedicat împăratului, situat pe latura de nord a cetăţii.
Având rol de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman și de consolidare a puterii habsburgice pe plan local.
Între secolele XVIII-XIX cetate a îndeplinit rolul de centru militar al Transilvaniei si de depozit general pentru armament. Perimetrul zidurilor este de aproximativ 12 kilometri, acestea fiind ridicate cu ajutorul a 20.000 de iobagi.
Cetatea este alcatuita din 7 bastioane, configurându-i imaginea stelata caracteristica cetatilor de acest tip. Zidurile cetatii sunt construite din caramida , piatra de cariera sau din ruinele cetatii romane, ele masurând la baza 3 m, iar la vârf 1,20 m. Cetatea este impresionanta atât prin elementele decorative, cât si prin frumusetea celor sase porti ale fortificatiei, care sunt unice în toata arhitectura militara europeana.
Intre zidurile ei s-au desfasurat evenimente de cea mai mare importanta pentru istoria poporului roman: epilogul rascoalei lui Horea si marea unire a Transilvaniei cu Romania la 1 Decembrie 1918.

Orasul Alba Iulia este situat in partea de vest a Transilvaniei, implicata in multe evenimente istorice, ajunge din veacul XIII unul dintre cele mai importante orase ale Transilvaniei. Intrarea lui Mihai Viteazu in Alba Iulia a dus la unirea Transilvaniei cu Tara Romaneasca, care mai apoi in anul 1600 la unirea politica a tarilor romane. Intre anii 1714 si 1738 dupa ce Transilvania a intrat sub stapanire hasbsburgica, la Alba Iulia a fost construita o cetate foarte mare in stil Vauban cu ajutorul a peste 20.000 tarani.
In cetate au fost inchisi Horea, Closca si Crisan conducatorii revolutiei din 1784.
La 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare Nationala cu peste 100.000 de romani adunati din Transilvania, hotarand unirea ei cu restul Romaniei.
Alba Iulia a fost un cultural centru important, aici au fost tiparite numeroase carti precum: Noul Testament (1648), Bucoavna (1699).
Distribuie:
Locatie Alba Iulia, Romania

ADAUGA UN COMENTARIU:

0 comments: