Etichete

Un produs Blogger.
Navigation

Pestera Ponicova din judetul Mehedinti

Pestera are mai multe galerii, situate pe doua nivele, se intra in Galeria Ogasului Ponicova, sau pe o potecuta ingusta in Galeria Liliecilor. Aceasta este o sala lunga de peste 100m, lata de 60m si inalta de peste 30m, care are pe podea blocuri de prabusire, concretiuni si movile de guano provenite de la lilieci.

Pestera Ponicova este una dintre cele mai mare pesteri din Defileul Dunarii, localizata in localitatea Dubova, judetul Mehedinti. Galeriile sale se intind pe 1.660 m strabatand Masivul Ciucaru Mare si iesind in Dunare. Pestera Ponicova este sapata in versantul stang al Dunarii, in Cazanele Mari, partial inundata. Este accesibilă de pe uscat sau de pe Dunăre cu barca, la intrarea în pestera Ponicova, pârâul cu acelasi nume creează niste chei scurte si sălbatice si un pod natural lung de circa 25 m și înalt de 6 - 8 m. Aici se poate ajunge si cu barca, parcurgand 500 m pe sub peretele Ciucarului Mare pana la pestera. 
Este cea mai impunatoare pestera din Defileul Dunarii, ea fiind cunoscuta si sub denumirile de Pestera de la Gura Apei sau Pestera Liliecilor, datorita liliecilor care traiesc in Galeria Liliecilor.
Pestera are mai multe galerii, situate pe doua nivele, se intra in Galeria Ogasului Ponicova, sau pe o potecuta ingusta in Galeria Liliecilor. Aceasta este o sala lunga de peste 100m, lata de 60m si inalta de peste 30m, care are pe podea blocuri de prabusire, concretiuni si movile de guano provenite de la lilieci.In Galeria Liliecilor exista "turturi" pendulante foarte alungite si subtiri. Din Sala Mare se poate trece in Galeria cu Argila, care are un caracter ascendet, este labirintica, fiind totodata ingusta.
Primele cercetari ale pesterii ,dateaza din 1872. R. Jeannel si Emil Racovita furnizeaza primele date despre fauna acestei pesteri. Incepand cu 1962 incep cercetarile extensive organizate de cercetatorii Institutului de Speologie din Bucuresti.

Distribuie:
Locatie Mehedinți County, Romania

ADAUGA UN COMENTARIU:

0 comments: