Etichete

Un produs Blogger.
Navigation

Manastirea Moldovita - Sat Vatra Moldovitei, jud. Suceava

Manastirea Moldovita a fost ctitorita de Petru Rares in anul 1532. Despre data la care a fost ridicata prima constructie, nu stim nimic precis. In schimb, sunt stiri mai certe legate de construirea monumentului din piatra la inceputul domniei lui Alexandru cel Bun. Episcopul Efrem de Radauti zideste in anii 1610-1612 chilii si o casa separata a staretiei, unde si-a mutat resedinta. Tot aici organizeaza o scoala de copisti si miniaturisti. A fost unul din focarele importante de cultura manastireasca din Moldova, incepand din sec. al XV-lea.
Manastirea Moldovita pastreaza obiecte de valoare ca: broderii, manuscrise, icoane, precum si jiltul ctitorului Petru Rares. Biserica pictata a manastirii este inscrisa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Acces: din Campulung Moldovenesc pe DN 17A, 23km, sau din Radauti pe DN 17A, prin Marginea, Sucevita, 47 km


Aceasta piatra de mormant a facut-o si a infrumusetat-o Panul Constantin Stircea, Parcalab de Hotin, surorii sale Ana, fecioara, fiica Panului Patrascu Stircea de la Vascauti, din tinutul Hotin. Si s-a infatisat catre vesnicele lacasuri in satul Miclauseni din tinutul Dorohoi si s-a ingropat aici - anul 7145 martie 11. (1637).Acesta este mormantul Prea Sfintitului nostru parinte Kir Efrem, Episcop de Radauti, unde s-a si ingropat, unde s-a fagaduit lui Dumnezeu si Prea Curatei Lui Maici din frageda copilarie.Distribuie:

ADAUGA UN COMENTARIU:

0 comments: