Etichete

Un produs Blogger.
Navigation

Manastirea Tismana


Se afla la aproximativ 40 kilometri de Targu Jiu, manastirea este una de maici, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, a carei denumire provine de la arborele de tisa care odinioara crestea din abundenta in acele locuri.
Intemeiata la sfârsitul secolului al XIV-lea de calugarul Nicodim intre anii1375-1378, biserica Tismana s-a ruinat la sfârsitul secolului al XV-lea, insa a fost reconstruita de catre Radu cel Mare intre anii 1495-1508, biserica ei fiind un monument reprezentativ de la inceputul secolului al XVI-lea.
In 1564, Dobromir cel Tanar din Targoviste a impodobit naosul cu fresce de mare valoare, insa din pacate, dintre frescele lui s-au mai pastrat pâna azi doar câteva scene si un panou cu portretele a patru domnite.
In 1732, in naos, s-a executat o alta pictura murala, de catre o echipa condusa de Ranite Grigorie. In 1766, zugravul Dumitru Diaconu a repictat pronaosul (frescele sale au fost recent decaptate si expuse muzealistic). Usile bisericii au fost executate in 1698 ce maestrul lemnar Nichita (azi, la muzeul Mogosoaia).
Voievodul Matei Basarab a recondtruit-o partial, adaugand un paraclis.
In 1821, Tudor Vladimirescu a ordonat de la manastirea Tismana strângerea pandurilor. Atribuindu-i-se un rol important de rezistenta, manastirea cade totusi repede in mâna turcilor, datorita lipsei de munitii si tradarii unor conducatori.
Pictura originala este in fresca monocroma peste care s-au aplicat tencuieli noi, policrome. Culoarea dominanta este rosu inchis, ca simbol al vietii. Pictura reda chipurile ctitorilor, a domnitorilor si a familiilor lor.
In incinta manastirii au fost inchiinate multe ore muncii carturaresti, asa incât Tismana devine unul din primele centre de cultura din Tara Româneasca. Din bogatul tezaur al acestui lacas, desele jefuiri au lasat putine lucruri. Printre ele se afla si cea mai veche piesa de argintarie cunoscuta in Tara Româneasca - Cadelnita de la Tismana, datata la sfârsitul secolului al XIV-lea, inceputul secolului al XV-lea (azi la muzeul de arta) si "Tetravanghelul lui Nicodim", cel mai vechi manuscris, datat 1405-1406.
Atestarea documentara s-a facut pentru prima data intr-un hrisov din anul 1835.
La manastire si-au gasit loc de refugiu multi oaspeti de seama :Paul de Alep, Anton Pann, Grigore Alexandrescu, Al. Vlahuta, George Cosbuc, N.Iorga. Obiecte de cult care se mai pastreaza inca sunt: candela donata de C-tin Brancoveanu, pravila lui Matei Basarab, pomelnicul manastirii retranscris la 1840 dupa cel vechi, fresce cu scene religioase si ctitori, sculptura in lemn, doua sfesnice mari imparatesti decorate cu vulturul bicefal.
Distribuie:

ADAUGA UN COMENTARIU:

0 comments: